Verslag kerkuilen ringen
Op vrijdagavond 1 juli zijn er 4 jeugdleden mee geweest om jonge kerkuilen te ringen in samenwerking met de werkgroep Kerkuilen. Jappie en Durk zijn de leden van de werkgroep Bolsward.
In de boerderij van de familie Heeres op Brundear nabij Exmorra zit een kerkuil in een nestkast van de werkgroep. Dit jaar zijn Sander, Dietmer, Willem en Reinder mee geweest, vorig jaar zijn er 4 andere jeugdleden mee geweest. De werkgroep beheert in totaal 60 nestkasten, dit jaar zijn er +- 20 kasten bezet door kerkuilen, een redelijk resultaat.
Durk klimt met een lange ladder naar de nok van de boerderij, en haalt de jongen uit het nest, de volwassen kerkuilen zijn niet aanwezig. Hij doet de jongen in een emmer, deze emmer laat hij zakken aan een lang stuk touw, er zitten 4 jongen in de emmer, verscholen achterelkaar en over elkaar heen. Intussen is ook dhr. W. Louwsma gearriveerd, hij is degene die gediplomeerd is om jonge uilen te ringen. De jongen variëren nogal in grootte, dit komt omdat de kerkuil meteen na het leggen van het 1e ei gaat broeden, dit ei is dan ook enkele dagen eerder uit dan de volgende eieren. De jongen hebben al erg scherpe klauwen, dus het is goed uitkijken bij het ringen, wegen en meten, maar gelukkig hebben de heren dit vaker gedaan en komen ze er bijna zonder kleerscheuren af. De jongen zien er prima uit en zijn goed op gewicht. Nadat de jongen zijn geringd mogen alle 4 jeugdleden nog even op de foto met een jong in de handen, dit is natuurlijk en hele belevenis. In de tussentijd heeft Durk de nestkast grotendeels schoongemaakt en 2 emmers mest en braakballen naar beneden laten zakken. De braakballen worden bewaard en allemaal uitgeplozen om te kijken hoeveel muizen etc. de uilen hebben verorberd, dit wordt allemaal geregistreerd. Vervolgens zijn de 4 jongen weer in de nestkast geplaatst.
Hierbij bedanken we de familie Heeres voor hun gastvriendelijke ontvangst en natuurlijk Jappie en Durk voor het goede werk wat ze rondom Bolsward verrichten voor het instant houden en verbeteren van de broedomgeving van de kerkuilen.
Dirk Kuperus
Klik op de foto’s om ze op ware grootte te bekijken.